poniedziałek, 29 lutego 2016

Kruche i delikatne ciasteczka maślane.

Składniki:
-2 i 1/3 szklanki mąki
-2/3 szklanki cukru pudru
-2 żółtka
-200 g. zimnego masła
-2 łyżki cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ugniatamy ze sobą. Ciasto musi być gładkie i nie może kleić się do ręki. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Ciasteczka wycinamy dowolnymi foremkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się delikatnie zarumienią.

Smacznego! :)
A.


Muffinki z czekoladą.



Składniki:
-1 tabliczka mlecznej czekolady
-1/3 szklanki oleju
-1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/2 opakowania cukru wanilinowego
-1 jajko
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, sodę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Do suchych składników dodać pokrojoną w małą kosteczkę czekoladę. Jajko zmiksować z olejem i mlekiem. Następnie dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Gotową masę wypełniać foremki na ok. 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego! :)
A.

Racuchy z jabłkami - bez drożdży.



Składniki:
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki mąki
-1 szklanka mleka
-1 duże jabłko
-olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i pokrojone w kostkę jabłko i delikatnie mieszamy. Racuchy smażymy na oleju na bardzo małym ogniu.

Smacznego! :)
A.