niedziela, 13 października 2013

Kapuśniak!

Składniki: 

-porcja rosołowa
-3 mniejsze marchewki
-6 ziemniaków
-0,5 kg. kapusty kiszonej
-przyprawy (kucharek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
-25 g. margaryny
-1 łyżeczka mąki


Sposób przygotowania:

Porcje rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje dodajemy kucharek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy mąkę. Potem wlewamy to do zupy i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze chwileczkę i możemy jeść.

Smacznego! :)
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)