Do przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz.
Przepis na farsz.
Składniki:
-0,5kg kapusty kiszonej-0,5kg pieczarek
-cebula
-przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
-smalec
-margaryna do smażenia
Sposób przygotowania:
Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na margarynie. Dodajemy do nich cebule pokrojoną w kosteczkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje pod przykryciem. Jeśli pieczarki i kapusta będą gotowe to mieszamy je ze sobą (z kapusty wyciągamy wszystkie liście i kuleczki ziela).Naleśniki.
Składniki:
-150g mąki (niepełna szklanka)-2 jajka
-250ml mleka
-szczypta soli
-woda mineralna gazowana (na oko do odpowiedniej gęstości ciasta)
-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ze sobą połączyć przy użyciu miksera. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni chwilkę z każdej strony. Bez oleju !W międzyczasie przygotowujemy stanowisko do zawijania krokietów
Będzie nam potrzebne:
-bułka tarta
-jajko z mlekiem
*Smażymy naleśnik...
* Kładziemy usmażony naleśnik na talerz, na środek układamy farsz, zaginamy boki na farsz i zawijamy krokieta. Zamaczamy w jajku i mleku a następnie w bułce tartej.
* Kiedy usmażymy już wszystkie naleśniki i zawiniemy krokiety.
* Zaczynamy smażyć je na gorącym oleju.
* Z jednej i drugiej strony, na złocisty kolor.
* Kiedy usmażymy już wszystkie krokiety....
* Możemy rozkoszować się ich smakiem!
Smacznego :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)