Kakaowy spód
Składniki:
-2 jajka-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki oleju
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki mleka
-1 olejek waniliowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Krem kokosowy
Składniki:
-budyń śmietankowy-2 szklanki mleka
-2 łyżki cukru
-1 szklanka mleka kokosowego (w ostateczności może być zwykłe mleko)
-masło
-1/5 szklanki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie odstawiamy do schłodzenia.Mleko kokosowe podgrzewamy na malutkim ogniu a następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy aż wiórki wchłoną mleko i odstawiamy do schłodzenia. Następnie budyń i masę kokosową łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy masło i miksujemy jeszcze przez chwileczkę. Masę wykładamy na zimny biszkopt i wkładamy do lodówki.
Polewa
Składniki:
-4 łyżki cukru-2 łyżki kwaśnej śmietany
-3 łyżki kakao
-60 gram masła
-1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować w garnku. Dodać żelatynę do reszty i dobrze wymieszać. Polewę należy lekko przestudzić a gdy zacznie zastygać polać nią ciasto.Całość najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.
Smacznego! :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)