Składniki:
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-1 kostka margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
-0,5 l. śmietany 35%
-cukier wanilinowy
-puszka kajmaku
-0,4 kg. orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy na parze. Kiedy będzie cała rozpuszczona dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Margarynę z cukrem łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Układamy kolejno: ciasto, śmietana, ciasto, kajmak i posypujemy orzechami.
Smacznego! :)
A.
Wszystko, co ma kajmak jest pyyycha:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że wszyscy piekli Snickersa, a mi się nigdy ta sztuka jeszcze nie udała. Chyba najwyższa pora się za to zabrać ;)
OdpowiedzUsuń