wtorek, 24 stycznia 2017

Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki.

Składniki:
-8 udek
-10 ziemniaków
-100 g. kiełbasy chorizo
-4 marchewki
-4 pomidory
-4 czerwone cebule
-sok z połowy cytryny
-2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
-1 łyżka papryki ostrej wędzonej
-sól
-pieprz
-0,5 łyżki zioła prowansalskiego
-0,5 łyżki tymianku
-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawy mieszamy z sokiem z cytryny i olejem. Gotową marynatą nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ziemniaków nie obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce i polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami. Mieszamy by dobrze je obtoczyć w przyprawach. Na ziemniaki układamy pokrojone w grube plastry marchewki, pokrojone w ćwiartki cebule i pomidory. A także pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Na samą górę układamy udka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na środkowej wysokości przez ok. 2 godzinki.

Smacznego! :)
A.


2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie. Ale dlaczego po hiszpańsku? Ciekawi mnie to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie:) te danie nazwę swą zawdzięcza papryce wędzonej i kiełbasce Chorizo. Przyprawa ta i chorizo pochodzą z Hiszpani. Papryka wędzona jest jedyną przyprawą która nadaje daniu posmak wędzenia. Zachęcam do spróbowania przepisu. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)