Składniki na kluchy
-kilo ziemniaków
-5-6 łyżek mąki
-1 jajko
-sól
-dwie cebule
-smalec
Składniki na podsmażaną kapustę:
-pół kilo kapusty kiszonej
-marchewka
-sól
-pieprz
-liść laurowy
-ziele angielskie
-odrobina smalcu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę,sól do smaku i dokładnie mieszamy. Gotujemy wodę z solą. Nakładamy kluchy łyżką i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Gotowe kluchy wykładamy do głębokiej patelni na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę na smalcu. Dokładnie mieszamy by smalec pokrył wszystkie kluchy.
Kapustę kiszoną kroimy i wrzucamy na roztopiony smalec. Dodajemy startą marchewkę i przyprawy. Mieszamy i dolewamy odrobinę wody by kapusta się nie przypaliła. Gotujemy aż kapusta zmięknie.
Smacznego! :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)