Składniki na gołąbki:
-0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej-1 woreczek ryżu
-1 małą kapustę pekińską
-przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany)
-mąka
-bułka tarta
-olej
Składniki na sos:
-2,5 l. wody (10 szklanek)-4 kostki rosołowe
-1 koncentrat pomidorowy 250 g.
-1 ketchup pikantny 250 g.
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.Do garnka wlewamy 2,5 l. wody, stawiamy na średni ogień i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Następnie dodajemy koncentrat i ketchup i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut i wyłączamy.
Do miski wrzucamy zimny ryż, mięso mielone i pokrojoną w małe paski kapustę. Dodajemy przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się nie rozwaliły w trakcie gotowania. Obtaczamy nasze gołąbki w panierce z bułki tartej i mąki w proporcji 2:1 (2 łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Smacznego! :)
A.
Pyszne danie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie za mało pikantne jak na danie meksykańskie? no i co to za sos ,przecież to zupa.Pomysł fajny,ale wyszedł pulpet w zupie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pikantne sosiki, a gołąbki bez zawijania do schrupania. Fajny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki takich pikantnych jeszcze nie jadłam. Idealne na zimę :)
OdpowiedzUsuń