Składniki:
-0,5 kg. karkówki wieprzowej-1 cebula
-przyprawy (papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, sól, pieprz)
-1 łyżka oleju
-2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko zalewamy ciepłą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). Kiedy mięso będzie już miękkie uzupełniamy wodę, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie rozrabiamy mąkę. Do kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, zalewamy wodą do połowy naczynia i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlewamy na patelnie i mieszamy (ilość wlanego płynu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać). Gulasz gotujemy jeszcze przez chwilkę. Podajemy z kaszą i buraczkami.Smacznego! :)
A.
ale pyszny gulasz!
OdpowiedzUsuńuwielbiam gulasz, jak u babci :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą to ja poroszę porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńAgnieszko to jest właśnie obiad dla mnie KASZA mmm szkoda że tak nie doceniana w polskiej kuchni:/
OdpowiedzUsuń