Składniki:
-320 g. mąki (ok. 2 i 1/4 szklani)-120 g. rozpuszczonej margaryny lub masła
-3 jajka
-50 g. drożdży
-100 g. cukru (1/3 szklanki)
-1/2 szklanki ciepłego mleka
-500 g. masy makowej
Sposób przygotowania:
Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże i ugniatamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilkę ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem.Smacznego! :)
A.
Pycha, u mnie też była strucla makowo-orzechowa (,kuchnia lidla,), pychota:)
OdpowiedzUsuń