czwartek, 19 stycznia 2017

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym.

Składniki:
-0,5 kg. piersi z kurczaka
-0,5 l. słodkiej śmietany 12%
-4 łyżki musztardy francuskiej
-łyżka masła
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-pieprz kolorowy
-sól
-majeranek
-olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż się zarumienią a następnie ściągamy je z patelni. Na tą samą patelnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilkę podsmażamy. W misce mieszamy śmietanę z musztardą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnie. Dodajemy przesmażone piersi i masło. Dusimy około 10 minut pod przykryciem. Na koniec odkrywamy pokrywkę żeby sos się troszkę zredukował.

Smacznego! :)
A.



2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)