poniedziałek, 16 stycznia 2017

Szynka pieczona w rękawie - domowa wędlina do chleba.

Składniki:
-szynka wieprzowa w siatce
-4 łyżki oleju
-2 łyżki octu balsamicznego
-2 łyżki wody
-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
-4 ziarenka jałowca (utłuczone w moździerzu)
-4 ziarenka ziela angielskiego (utłuczone w moździerzu)
-1 łyżeczka majeranku
-1/2 łyżeczka ostrej papryki
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1/2 łyżeczka czarnego pieprzu (utłuczonego w moździerzu)
-1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Jeśli nie dostaniemy w sklepie szynki w siatce możemy ją sami powiązać sznurkiem w domu. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i następnie nacieramy nią szynkę. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Przekładamy szynkę do rękawa. Pieczemy godzinę na każdy kilogram szynki w temperaturze 200 stopni. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw by szynkę bardziej zarumienić.

Smacznego! :)
A.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)