Składniki na 8 sztuk:
-8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm.
-2 kiełbasy śląskie
-1 duża cebula
-4 duże ogórki kiszone
-8 łyżeczek musztardy sarepskiej
-sól
-pieprz
-majeranek
-16 wykałaczek
-2 łyżki margaryny do smażenia
Sposób przygotowania:
Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę myjemy. Rozklepujemy za pomocą tłuczka uważając by nie przedziurawić mięsa. Smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Kładziemy płaską łyżeczkę ogórków, cebuli i podsmażonej kiełbasy. Zawijamy roladę uważając by farsz nie wyleciał ze środka. Zabezpieczamy z dwóch stron za pomocą wykałaczek. Rolady podsmażamy z każdej strony na margarynie. Następnie dodajemy wody. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu dolewamy wodę i obracamy rolady. Gotowe rolady wykładamy na półmisek. Potem zagęszczamy sos. Odrobinę wody mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do gotującego się sosu. Rolady najlepiej podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Smacznego! :)
A.
Robię takie roladki....najlepsze😊
OdpowiedzUsuń