Składniki:
-porcja rosołowa-6 ziemniaków
-8 ogórków kiszonych (jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaśną zupę dodajemy więcej ogórków)
-2 średnie marchewki
-śmietanka "do zup i sosów" 18%
-przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, kucharek)
Sposób przygotowania:
Porcje rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średni ogień. Podczas gotowania zbieramy "szumowinę" a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy tak ok. 40 min. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i marchewki trzemy na tarce na grubych oczkach. Pokrojone ziemniaki, z tartę ogórki i marchewki wrzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy aż ogórki i ziemniaki zmiękną. Kiedy nasza zupa jest już gotowa odstawiamy z gazu i odlewamy ok. 1/3 szklanki i pozostawiamy aż troszkę ostygnie. Następnie dolewamy śmietany tak żeby było na wysokości 1/2 szklanki, całość wlewamy do zupy i mieszamy.Smacznego! :)
A.
Ostatnio gotowałem kapuśniak,teraz czas na ogórkową.
OdpowiedzUsuńwrzucenie ogorkow i ziemiakow razem spowoduje ze ziemiaki beda niejadalne twarde
OdpowiedzUsuńSą różne rodzaje ziemniaków. Jedne gotują się szybciej drugie wolniej. Gotowałam tą zupę nie raz i ziemniaki zawsze są miękkie:) pozdrawiam
Usuńdo wywaru wkładamy ziemniaki i warzywa a gdy będą miekie dodajemy ogorki
OdpowiedzUsuń