wtorek, 19 listopada 2013

Zupa ogórkowa!

Składniki:

-porcja rosołowa
-6 ziemniaków
-8 ogórków kiszonych (jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaśną zupę dodajemy więcej ogórków)
-2 średnie marchewki
-śmietanka "do zup i sosów" 18%
-przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, kucharek)


Sposób przygotowania:

Porcje rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średni ogień. Podczas gotowania zbieramy "szumowinę" a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy tak ok. 40 min. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i marchewki trzemy na tarce na grubych oczkach. Pokrojone ziemniaki, z tartę ogórki i marchewki wrzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy aż ogórki i ziemniaki zmiękną. Kiedy nasza zupa jest już gotowa odstawiamy z gazu i odlewamy ok. 1/3 szklanki i pozostawiamy aż troszkę ostygnie. Następnie dolewamy śmietany tak żeby było na wysokości 1/2 szklanki, całość wlewamy do zupy i mieszamy.

Smacznego! :)
A.

4 komentarze:

  1. Ostatnio gotowałem kapuśniak,teraz czas na ogórkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. wrzucenie ogorkow i ziemiakow razem spowoduje ze ziemiaki beda niejadalne twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne rodzaje ziemniaków. Jedne gotują się szybciej drugie wolniej. Gotowałam tą zupę nie raz i ziemniaki zawsze są miękkie:) pozdrawiam

      Usuń
  3. do wywaru wkładamy ziemniaki i warzywa a gdy będą miekie dodajemy ogorki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)