Jakiś czas temu kupiłam papier ryżowy ale z braku pełnego przekonania do sajgonek, leżał on i czekał. Aż w końcu dziś postanowiłam je zrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam.
Składniki:
-pierś z kurczaka-marchewka
-5 grzybów Mun
-kiełki fasoli Mung 100 g.
-papryka czerwona i żółta
-groszek zielony
-papier ryżowy Tao Tao
-1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
-olej roślinny lub arachidowy
-sól
-pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie. Następnie cienko pokroić, usuwając twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju w gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru. Sajgonki podaje się przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to sos rybny bądź sos słodko-kwaśny.Smacznego!:)
A.
pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńuwielbiam sajgonki:)
OdpowiedzUsuń