Składniki potrzebne do mięsa:
-0,5 kg. polędwiczek drobiowych
-1/2 łyżeczka soli
-1/4 łyżeczka pieprzu
-1/2 łyżeczka ostrej papryki
-1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka majeranku
-1/2 łyżeczka curry
-2 łyżki oleju
Składniki potrzebne do panierki:
-1 duże jajko
-90 ml. mleka
-160 g. mąki pszennej (100 g. ciasto, 60 g. dodatkowo)
-1/2 łyżeczkia soli
-1/2 łyżeczka ostrej papryki
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-dodatkowo 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy potrzebne do mięsa mieszamy razem z olejem. Polędwiczki myjemy, odcinamy co nie potrzebne i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy polędwiczki będą już dobrze zamarynowane robimy ciasto. Dokładnie łączymy ze sobą mleko, jajko, 100 g. mąki i przyprawy. Następnie wlewamy do mięsa i znowu dokładnie mieszamy. Resztę mąki pszennej łączymy z mąką ziemniaczaną. Obtaczamy w nich polędwiczki i smażymy na oleju na złoty kolor.
Smacznego! :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)