Składniki:
-8 białek z jajek
-2 i 1/3 szklanki cukru
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Białka wrzucamy do szklanej lub metalowej miski i zaczynamy ubijanie. Gdy białka zrobią się białe dodajemy cukier i ubijamy dalej aż masa stanie się sztywna ( po przechyleniu miski nie wyleci z niej). Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i szybko mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia. Warto narysować sobie dwa takie same okręgi.
Bezy pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy 1,5 godziny.
Na koniec zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze z 30 minut.
Zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Bezy możemy przełożyć bitą śmietaną lub jakimś kremem. Wedle uznania.
Smacznego! :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)