Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-4 żółtka
-1 kostka masła lub margaryny
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
-3 kostki sera białego półtłustego
-1 żółtko
-1 budyń śmietankowy (proszek)
-1/2 kostki margaryny
-6 łyżek cukru
Składniki na pianę z białek:
-5 białek z jajka
-1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
-puszka brzoskwiń
-cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika
Masę serową utrzeć w misce. Jeśli ktoś ma na prawdę dobry mikser może to zrobić za jego pomocą ponieważ masa jest dosyć gęsta.
Białka ubić na sztywno.
Brzoskwinie pokroić na 8 części.
Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blaszki. Na to wyłożyć masę serową a następnie ułożyć brzoskwinie. Na owoc wykładamy pianę z białek. Na wierzch kruszymy drugą porcje ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)