niedziela, 1 grudnia 2013

Devolay z pieczarkami.

Składniki na 6 sztuk:

-2 pojedyncze filety z kurczaka 
-8 większych pieczarek
-kucharek
-30 g. margaryny
-olej 
-mąka
-jajko
-bułka tarta

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Doprawiamy kucharkiem i smażymy na margarynie aż będą miękkie. W między czasie przygotowujemy piersi. Myjemy je, oczyszczamy z błon a następnie kroimy na płaty. Mi z jednej piersi wychodzą 3. Żeby wyrównać grubość płatów używamy tłuczka. Mięso oprószamy kucharkiem. Kiedy pieczarki będą już gotowe przygotowujemy miejsce do panierowania. Na 3/4 płatu układamy pieczarki i zwijamy od strony zapełnionej. Następnie obtaczamy w mące i formujemy w rękach ładnego devolaya. Potem w jajku i bułce tartej. Devolaye smażymy na głebokim tłuszczu, na małym ogniu aż się zarumienią.

Smacznego! :)
A.


4 komentarze:

  1. bardzo lubi takie dania:d wczoraj akurat miałam taki kotlet na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy bez tego kucharka nie dałoby sie zrobić tego mięsa? np sol, pieprz, czosnek.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)