wtorek, 22 października 2013

Ciasto z kremem migdałowym.

Przepis na biszkopt

Składniki: 

-4 jajka
 -1 szklanka cukru 
-1/2 szklanki mąki 
-1/2 szklanki kartoflanki 
-proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy na przemian mąkę i kartoflankę cały czas miksując. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.

Przepis na krem

Składniki:

-3 szklanki mleka
-3 żółtka
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 torebki cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-kostka margaryny
-olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier waniliowy, mąki i szklankę mleka należy ze sobą wymieszać. Dwie pozostałe szklanki mleka i cukier podgrzewać i wlać do niego wcześniej pomieszane składniki. Mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje do postaci budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy.

Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier  (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem).

Smacznego! :)
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)