Przepis na biszkopt
Składniki:
-4 jajka-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki kartoflanki
-proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy na przemian mąkę i kartoflankę cały czas miksując. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
Przepis na krem
Składniki:
-3 szklanki mleka-3 żółtka
-3 łyżki mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 torebki cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-kostka margaryny
-olejek migdałowy
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier waniliowy, mąki i szklankę mleka należy ze sobą wymieszać. Dwie pozostałe szklanki mleka i cukier podgrzewać i wlać do niego wcześniej pomieszane składniki. Mieszać, aż się zagotuje i zgęstnieje do postaci budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa przestygnie zmiksować razem z margaryną, aż powstanie puszysty krem. Na koniec dodać olejek migdałowy.Na biszkopt wykładamy krem migdałowy. Następnie na krem kładziemy herbatniki a na herbatniki lukier (najprostszy lukier można przygotować mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem).
Smacznego! :)
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)