piątek, 4 października 2013

Krokiety z kapustą i pieczarkami ! :)

Czas na kolejny przepis, tym razem coś co robię od niedawna. Mimo że jest przy tym troszkę pracy gwarantuję, że każdemu się to uda.

Do przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz.


Przepis na farsz.

Składniki:

 -0,5kg kapusty kiszonej
-0,5kg pieczarek
-cebula
-przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
-smalec
-margaryna do smażenia

Sposób przygotowania:

Musimy usmażyć osobno pieczarki i kapustę a następnie to ze sobą połączyć. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na margarynie. Dodajemy do nich cebule pokrojoną w kosteczkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie. Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony smalec. Doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje pod przykryciem. Jeśli pieczarki i kapusta będą gotowe to mieszamy je ze sobą (z kapusty wyciągamy wszystkie liście i kuleczki ziela).

Naleśniki. 

 Składniki: 

-150g mąki (niepełna szklanka)
-2 jajka
-250ml mleka
-szczypta soli
-woda mineralna gazowana (na oko do odpowiedniej gęstości ciasta)
-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

 Wszystkie składniki ze sobą połączyć przy użyciu miksera. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni chwilkę z każdej strony. Bez oleju !

W międzyczasie przygotowujemy stanowisko do zawijania krokietów
Będzie nam potrzebne:
-bułka tarta
-jajko z mlekiem

 *Smażymy naleśnik...
* Kładziemy usmażony naleśnik na talerz, na środek układamy farsz, zaginamy boki na farsz i zawijamy krokieta. Zamaczamy w jajku i mleku a następnie w bułce tartej.
* Kiedy usmażymy już wszystkie naleśniki i zawiniemy krokiety.
* Zaczynamy smażyć je na gorącym oleju.
* Z jednej i drugiej strony, na złocisty kolor.
* Kiedy usmażymy już wszystkie krokiety....
* Możemy rozkoszować się ich smakiem!
 Smacznego :)
A.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)