czwartek, 24 października 2013

Warto wiedzieć!

Dodany do ciasta ocet, spirytus lub kwasek cytrynowy zapobiega wchłanianiu tłuszczu.

Cukier dodany w nadmiarze do pączków i faworków powoduje przypalanie się.

Zbyt niska temperatura tłuszczu do smażenia powoduje nasiąkanie ciasta tłuszczem, zbyt wysoka powoduje jego przypalanie.

Kawa będzie miała świeży zapach, jeśli ją przechowasz w lodówce.

Aby uniknąć silnego łzawienia przy krojeniu cebuli, deska i nóż do krojenia muszą być wilgotne.

Aby szybko ubić śmietanę, należy dodać szczyptę cukru pudru.

Przesoloną zupę można uratować wrzucając podczas gotowania surowego ziemniaka.

Mleko gotowane zbyt długo jest mniej smaczne.

Możesz uniknąć przypalania mleka, wlewając je do garnka z kilkoma kroplami zimnej wody.

Sól kuchenna utrzymuje świeżość mleka i zmiękcza gotujące się jabłka, przyśpiesza ubijanie śmietany i białek oraz zapobiega pękaniu jajek, podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.

Danie rybne podaje się przed mięsnym.

Przystawkę zimną podaje się przed zupą.

Nie można podawać serów przed zupą.

Jeśli ciasto nie lepi się, podsyp odrobinę mąki a do wyrabiania użyj ciepłej wody.

Jeżeli ciasto za bardzo się lepi, w trakcie wyrabiania dodaj łyżkę oleju.

Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.

Możesz uratować przypalone danie - przełóż je do czystego garnka, dolej wody i dodaj szczyptę pieprzu.

Soda oczyszczona przyspiesza gotowanie twardych rzeczy.

Cebula przy jabłku traci smak.

Czerstwe pieczywo można wysuszyć i zetrzeć na panierkę.

Ogórki żółkną w pobliżu pomidorów.

Mleko nie ucieknie, jeżeli posmarujesz ścianki garnka masłem ponad powierzchnią mleka.

Chleb pozostanie dłużej świeży, gdy napoczęty bochenek zakryjemy zwilżonym papierem pergaminowym.

Ogórek pozostanie dłużej świeży, jeżeli będzie leżeć w lodówce owiniemy ręcznikiem papierowym i reklamówką.

Ziemniaki będą bardziej smaczne, jeżeli do wody, w której się gotują dodasz trochę czosnku.

Przyrządzonego kurczaka nie można trzymać w lodówce dłużej niż 2 dni.

Jajka wzbogacają smak ciasta i spajają ze sobą wszystkie składniki.

Oliwa, na której smażymy, pozostanie czysta do końca smażenia, jeśli wrzucimy do niej kilka dokładnie umytych i osuszonych obierzyn z ziemniaków.

Pozdrawiam! :)
A. 

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)