wtorek, 5 listopada 2013

Gulasz wieprzowy z kaszą! :)

Składniki:

-0,5 kg. karkówki wieprzowej
-1 cebula
-przyprawy (papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, sól, pieprz)
-1 łyżka oleju
-2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Karkówkę myjemy i kroimy w średnią kostkę. Patelnie kładziemy na średni ogień i podgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone mięso. Podsmażamy wieprzowinę ok. 15 min. Po upływie tego czasu dodajemy przyprawy (oprócz soli) i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko zalewamy ciepłą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełniamy wodę). Kiedy mięso będzie już miękkie uzupełniamy wodę, dodajemy sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie rozrabiamy mąkę. Do kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, zalewamy wodą do połowy naczynia i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlewamy na patelnie i mieszamy (ilość wlanego płynu zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać). Gulasz gotujemy jeszcze przez chwilkę. Podajemy z kaszą i buraczkami. 

Smacznego! :)
A.


4 komentarze:

  1. uwielbiam gulasz, jak u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszą to ja poroszę porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko to jest właśnie obiad dla mnie KASZA mmm szkoda że tak nie doceniana w polskiej kuchni:/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)