czwartek, 20 marca 2014

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i serem.

Składniki:

-2 pojedyncze piersi z kurczaka
-pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego)
-ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.)
-2 łyżki masła
-1 ząbek czosnku
-1 kostka rosołowa
-przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz)


Sposób przygotowania:

Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, pieprzem i solą. Filety rozciąć wzdłuż na połowy (tak, by otrzymać 4 równe porcje), lekko rozbić, oprószyć pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając bulionem z kostki rosołowej.

Smacznego! :)
A.


9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, piękna zielona niespodzianka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo chętnie zjadłabym taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie Cię odwiedzę :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)