środa, 25 stycznia 2017

Szarlotka.

Składniki:
Ciasto:
-6 żółtek
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kostka margaryny lub masła (250 g.)

Jabłka:
-8 jabłek
-0,5 łyżeczki cynamonu
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-sok z 1 cytryny
-odrobina wody

Piana z białek:
-białko z 6 jajek
-2 łyżki cukru pudru
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Ugniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Wyciągamy 2/3 ciasta. Wylepiamy nim spód i boki okrągłej formy. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem by nie urosło za bardzo i pieczemy 8 minut w 180 stopniach.

Jabłka:
Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy i dodajemy do jabłek. Mikstura nie powinna być zbyt rzadka. Dokładnie mieszamy by pokryło wszystkie jabłka. Dodajemy cynamon i znowu mieszamy. Wykładamy na upieczony spód

Piana z białek:
Do miski wlewamy białka. Dodajemy cukier puder, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka.

Na pianę z białek skubiemy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch się zbyt przyrumieniał zakrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy dalej.

Smacznego! :)
A.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)