poniedziałek, 6 lutego 2017

Fondant czekoladowy.

Składniki na 4 porcje:
-100 g. gorzkiej czekolady
-50 g, masła
-2 jajka
-4 łyżki cukru
-szczypta soli
-1 łyżka mąki i odrobinę do posypania foremek

Sposób przygotowania:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i sól połączyć ze sobą za pomocą trzepaczki. Nie ubijać. Następnie dodajemy mąkę i znowu delikatnie mieszamy trzepaczką. Na koniec cały czas mieszając dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy do nich gotową masę. Foremki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przed 9-10 minut (najlepiej delikatnie potrząsnąć blaszką by zobaczyć czy ciastko nie jest zbyt płynne). Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta na dnie, po bokach i na wierzchu ale płynna w środku. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastko obkrawamy delikatnie nożem i wykładamy na talerzyk. Najlepiej podawać z lodami i bitą śmietaną.

Smacznego! :)
A.




1 komentarz:

  1. Ależ pięknie wypływa ta lawa czekoladowa, super:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)