sobota, 28 października 2017

Rogale z masą makową.

Składniki:
-1 kg. mąki
-100 g. drożdży
-2 łyżki cukru
-250 ml. śmietanki 18%
-kostka margaryny Kasi
-2 jajka
-masa makowa

Sposób przygotowania:
Śmietankę delikatnie podgrzewamy na gazie lub w mikrofalówce. Dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, jajka i wyrośnięty rozczyn. Ugniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy trójkąty ok. 15 cm. długości. Nakładamy masę makową i zwijamy rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Kiedy rogale nieco wystygną polewamy je lukrem.

Smacznego! :)
A.



1 komentarz:

  1. Mniam, uwielbiam takie rogaliki - dawno ich nie jadłam, więc zdecydowanie przyrządze w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)