środa, 20 czerwca 2018

Kotlet schabowy z kapusta zasmażaną.

Składniki:
-schab
-kapusta kiszona
-marchewka
-mąka
-jajko
-bułka tarta
-sól
-pieprz
-liść laurowy
-ziele angielskie
-troszkę smalcu do smażenia kapusty
-olej do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:
Schab myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Rozbijamy za pomocą tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na średnik ogniu aż się ładnie zarumieni.

Kapustę kiszoną troszkę siekamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Kapustę i marchewkę wrzucamy do garnka na roztopiony smalec. Dodajemy 3 liście laurowe i z 4 ziela angielskie. Dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy wody by się nie przypaliło. Gdy kapusta będzie miękka doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego! :)
A.


1 komentarz:

  1. Aż zrobiłem się głodny! Bardzo lubię skażoną kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)