środa, 14 grudnia 2016

Kruche pierniczki - bez czekania.

Składniki:
-150 g. masła
-100 g. cukru brązowego
-5 łyżek miodu
-500 g. mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka cynamonu
-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
-2 jajka
-cukier puder i odrobina ciepłej wody do lukru

Sposób przygotowania:
Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki przesiać przez sito. Dodać jajka i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto a następnie schować do lodówki na ok. 1 godzinkę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy foremkami lub szklanką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się delikatnie zarumienią ok. 8 - 10 minut. Po wystudzeniu polukrować lukrem.

Smacznego! :)
A.







3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają i brzmią wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja siostra takie robi, sa wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)