niedziela, 18 grudnia 2016

Pierogi z kapustą kiszoną.

Składniki:
-0,5 kg. kapusty kiszonej
-smalec
-przyprawy:
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
-2 szklanki mąki + troszkę do podsypania
-1 jajko
-3/4 szklanki ciepłej wody
-cebula


Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną podsmażamy na smalcu z solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Od czasu do czasu dolewamy wodę by się nie przypaliło. Podsmażamy aż zmięknie. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Kapustę układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy smalcem z cebulką. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów.

Smacznego! :)
A.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)