niedziela, 18 grudnia 2016

Pierogi z białym serem - na słodko.

Składniki:
-0,5 kg. sera białego
-cukier wanilinowy
-3 łyżki cukru
-2 szklanki mąki + troszkę do podsypania
-1 jajko i 1 żółtko
-szczypta soli
-3/4 szklanki ciepłej wody
-1/3 kostki masła

Składniki:
Ser biały rozdrabniamy widelcem. Dodajemy żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość mieszamy. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Farsz układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy roztopionym masłem. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów.

Smacznego! :)
A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zaobserwujesz mojego bloga i pozostawisz coś po sobie:)